Despre sindromul ‘Sacosica’.

5 04 2007

Vad lucrul asta de cand ma stiu. Si tot de-atunci incerc sa-l inteleg, sa inteleg de ce aleg oamenii romanii sa faca acest lucru. Este vorba, dupa cum spune si titlul, despre ‘Sacosele’. A.k.a. ‘O mica atentie’, ‘Ceva, acolo..’, sau alte nume conspirative. Se duce lumea la doctor, nu se poate sa nu ia macar acolo, o punga de cafea, un pachet de tigari, ceva. De ce? Nimeni nu stie. Cred ca am intrebat pe toata lumea, de la bunici, parinti, matusi, unchi, veri, vecini si alte specimene, care este rostul in a duce aceste mici cadouri, sau cum naiba vreti sa le spuneti. Am primit raspunsuri care de care mai bizare, dar care caracterizeaza atat de bine spiritul romanesc…’Ca asa trebuie’, ‘ca asa se face’, ‘ca asa e frumos’ si desigur…’ca sa-ti/mi dea si mie medicamente bune’. Adica…sa stimulam un om ca sa-si faca treaba? Sa-si indeplineasca in mod corect atributiile, sa faca meseria pentru care s-a pregatit, pentru care primeste bani? Asta nu o s-o inteleg niciodata. Tin minte ca inca din clasa I am vazut tipul acela de mame, care vin o data cu copiii lor la scoala si ii aduc cate ‘o atentie’ doamnei invatatoare/profesoare, ca sa ii mai dea si lu’ ala micu un 10, sa-i mai ierte o prostie…ca el, in adancul sufletului, e copil bun.

Da, pot vedea un scop [nu zic ca e bine, pur si simplu inteleg] in a da mita ca sa-ti dea mai repede buletinul, ca sa nu-ti dea amenda dl politist, ca sa treaca dl de la Garda Financiara cu vederea ca nu ti-ai platit cine stie ce impozite. Pe ei ii motivezi sa nu-si faca datoria. Dar sa duci cadouri si sa te prosternezi in fata unor oameni, doar ca ei sa-si faca meseria…Pentru mine e de neinteles. Si tocmai tipul asta de mentalitate, care se preia din generatie in generatie, ma face sa cred ca viitorul nu suna foarte bine. Spiritul de turma, in care se aplica motto-ul ‘Asa au facut si bunica, si mama si deci asa fac si eu’, in care dispare ratiunea personala, acesta este un element caracteristic natiunii noastre mult-iubite. Si e trist sa vedem ca desi in aparenta evoluam, in esenta ramanem mereu aceiasi. Mereu…cu sacosica in mana, indreptandu-ne grabiti spre domnul doctor, spre doamna invatatoare, spre oricine pare dispus sa primeasca un cadou pentru nimic.

Advertisements

Actions

Information

4 responses

5 04 2007
Şerban Constantin

Când eşti bolnav mort şi te duci la medicul de familie iar el nici nu vrea să se uite la tine pentru că te vede cu mâna goală te apucă nervii.

Adevărul absolut este că românul aşa este învăţat: unii primesc, alţii dau; mentalitatea nu se va schimba prea curând deoarece majoritatea nu sunt dispuşi să se schimbe (dau la medicină să ies doctor… nu se câştigă mult dar din şpagă mă descurc eu).

Pe lângă asta birocraţia din ţară ucide. Nu poţi face nimic rapid fără să plăteşti pe sub mână, deşi nu ar trebui să fie aşa.

Nu vreau să par că apăr acest comportament, departe de mine ideea aceasta însă în societatea în care incultura este la mare rang, lipsa bunului gust este omniprezentă şi nu mai există un simţ al frumosului (în orice domeniu, fie el literatură, artă vizuală, muzică) nu prea ai ce să ceri şi nici de la cine să o faci.

5 04 2007
regrete

Da, stiu, sunt de acord cu tot ce ai spus, dar tot mi se pare trist…Tot ma face sa mi se acreasca de tara asta…Stiu ca suna deja comun, ca toata lumea face pe nemultumita, ca tuturor le miroase urat si toti vor ‘in afara’, dar chiar ma revolta cercul asta vicios…Pentru ca stiu ca exista oameni care daca nu duc ‘sacosica’, risca sa nu primeasca medicamente. Si pana la urma nu stiu cine ma face sa fiu mai straight-faced…Cel care da sau cel care primeste?

5 04 2007
Janie

Sunt unii care dau sacosica pentru ca s-au prins cum merge treaba si sunt constienti ca vor fi primiti altfel daca vin cu ceva in mana, pe oamenii astia ii inteleg. Dar apoi mai sunt aia care, dupa cum ziceai si tu, o fac pentru ca “asa se face”, “asa e frumos”. Pe astia din urma i-am tot urmarit, dat fiind ca doi locuiesc cu mine in casa (mama si bunica mea), si am ajuns la concluzia ca “Sacosica” poate fi clasata ca boala. Parca intra in transa cand trebuie sa se duca la vreun profesor, sau la doctor sau mai stiu eu unde. “De ce te duci cu cafea, ca doar stii ca d-na Ixulescu nu asteapta nimic de la tine…” le intreb atunci. “Nu-nu, ne ducem cu sacosica si cu asta-basta” :))

5 04 2007
Şerban Constantin

Cândva, cineva tot va distruge acest cerc vicios şi atunci vom avea de a face cu o restructurare forţată a viziunii asupra muncii a multor oameni. Până atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât să încercăm să educăm* sau pur şi simplu să emigrăm. Canada, here I come!

*şi prin educaţie nu mă refer la încercările tardive de pseudo-educare duse acum ceva timp prin campania “Nu da şpagă” sau cum se numea, campanie ce a reuşit doar să aducă o scurtă perioadă în prim-plan acest flagel. Dacă stau bine să mă gândesc, aşa ceva s-a întâmplat şi cu interzicerea vânzării ţigărilor către minori: o perioadă s-au tot făcut reportaje cu camera ascunsă, amenzi, alea-alea însă asta a durat maxim o lună şi ceva… după totul a revenit la normal.

Probabil că asta este problema în ţară: ne complacem în această “normalitate” ce dăunează.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: